Bevrijdingsvuur

De laatste kilometers

Bron: De Stentor

Net als vijf jaar geleden brengt Atletiekvereniging Salland ook nu op 5 mei het Bevrijdingsvuur uit Wageningen naar Raalte.

De delegatie van de atletiekvereniging bestaat uit 28 lopers, en daarnaast zijn er diverse begeleiders voor fysiotherapie, catering et cetera. De meesten die in 2010 meededen zijn ook nu weer van de partij. Er lopen steeds twee atleten, die om de beurt 5 km lopen, begeleid door twee fietsers. De hele circa 100 km lange route rijdt een bus mee van de TCR, met achter het stuur Henk Roelofs.

Anders dan de vorige keer wordt nu in Salland zoveel mogelijk de route van de bevrijding door de Canadezen gevolgd. In 2010 werd via Ede, Apeldoorn en Deventer nog rechtstreeks naar Raalte gerend. Nu wordt vanaf Deventer via Bathmen en Holten naar Haarle gelopen, en daarna via Luttenberg en Mariënheem naar Raalte. Bij het Stevensmonument in de Helhuizen/Espelo en bij het V2-monument in Luttenberg worden een tekstbord en een lantaarn geplaatst met het bevrijdingsvuur. Na een ‘pitstop’ in de Leeren Lampe wordt het vuur naar het oorlogsmonument gebracht, en daar om 12.00 uur overhandigd aan burgemeester Martijn Dadema en jeugdburgemeester van de Gouden Emmer uit Heino. Veteraan Jan Tielbeek (96) wil aanwezig zijn, maar steekt het vuur niet meer aan. In 2010 deed hij dat nog wel, samen met zijn zoon Paul en kleinzoon Auke.

Het Bevrijdingsvuur wordt om 16.00 uur vanaf het oorlogsmonument overgebracht naar het festivalterrein van 4deVrijheid, bij De Leeren Lampe.